Kunstgras of gras voetbalschoenen?
Je ziet voetbalschoenen vaak met verschillende soorten noppen. Dit komt doordat elke zoolconstructie specifiek gemaakt is voor een bepaald oppervlak om op te sporten. Je hebt voetbalschoenen speciaal voor kunstgras en voor normaal gras. Door de specifieke vorm, aantal of plaats van de noppen heb je meer grip op een oppervlak dat daarvoor bestemd is. Hieronder lees je welke noppen geschikt zijn voor jouw situatie!
Firm Ground
De Firm Ground zoolconstructie is de meest standaard noppenvorm. Schoenen met Firm Ground onderstel zijn te gebruiken op zowel kunstgras als grasvelden en zijn geschikt voor alle weersomstandigheden. Bij erg drassige en natte velden zal de grip minder zijn en kan je beter op Soft Ground noppen spelen.
Voordelen:
- Geschikt voor zowel kunstgras als normaal gras
- Lange noppen voor goede grip
Nadelen:
- Noppen slijten sneller op kunstgras
- Noppen zijn niet vervangbaar
Artificial Ground
Voetbalschoenen met een Artificial Ground zoolconstructie bieden erg veel grip op kunstgrasvelden. Door de andere indeling en de extra noppen ten opzichte van Firm Ground schoenen, zal je meer grip hebben op kunstgrasvelden en ben je wendbaarder. Je komt minder snel “vast” te staan waardoor je wellicht blessures aan enkel of knie kan voorkomen op het soms stugge kunstgras. Veel voetbalclubs in Nederland hebben kunstgras, dus het kan handig zijn om een extra paar Artificial Ground schoenen in je bezit te hebben naast bijvoorbeeld je Firm Ground schoen.
Voordelen:
- Uitermate geschikt voor kunstgras
- Kan ook op normaal gras gebruikt worden
- Noppen slijten minder snel op kunstgras
Nadelen:
- Minder goede grip bij natte velden
Soft Ground
Voetbalschoenen met een Soft Ground zoolconstructie zijn gemakkelijk te herkennen aan de lange stalen noppen. Het zijn een stuk minder noppen dan op de Artificial Ground schoen, waardoor je minder stabiel en wendbaar bent. De noppen zijn vrijwel altijd verwisselbaar en vooral populair onder keepers. Dit komt omdat de lange ijzeren noppen ervoor zorgen dat je goed vast staat en minder snel wegglijdt. Hierdoor is de Soft Ground schoen ook uitermate geschikt voor voetbal op drassige velden.
Voordelen:
- Uitermate geschikt voor natte velden
- Populair onder keepers door stevige grip
- Verwisselbare noppen
Nadelen:
- Minder wendbaarheid door weinig aantal noppen
- Niet geschikt voor kinderen of voor spelen op kunstgras
- Verwisselen noppen kost tijd
Turf
Turf voetbalschoenen herken je aan de vele korte noppen die zich onder de zool bevinden. Deze zoolconstructie wordt veel gebruikt op harde kunstgrasvelden. De kleine rubberen noppen geven wat meer demping en de hoeveelheid noppen zorgen voor goede stabiliteit op een hardere ondergrond. Naast de Artificial Ground zijn Turf voetbalschoen ontzettend geschikt dus voor spelen op kunstgras. Op droog kunstgras zullen Turf schoenen fijner voetballen, terwijl een nat (gladder) veld vaak beter te bespelen is met een Artficial Ground zool.
Voordelen:
- Uitermate geschikt op kunstgras
- Noppen slijten minder snel op kunstgras
- Blessurekans enkel/knie is kleiner doordat je minder snel “vast” komt te staan
Nadelen:
- Minder goede grip op natte kunstgrasvelden
- Niet geschikt voor traditionele grasvelden
Indoor / Futsal
Indoor voetbalschoenen worden gebruikt bij zaalvoetbal, ook wel Futsal. De zool is een andere kleur dan zwart om geen strepen op de vloer achter te laten. Er zitten geen noppen op om geen schade aan de houten of kunststof vloer aan te brengen. De zoolconstructie zorgt voor ultieme grip op gladde, vlakke ondervloeren.
Voordelen:
- Laat geen strepen af in de zaal
- Vaak erg lichte schoenen
Nadelen:
- Niet geschikt voor (kunst)gras
Genoeg informatie gevonden over kunstgras of gras voetbalschoenen?
Maar twijfel je nog over de keuze voor de juiste voetbalschoenen?